Τρίτη 14 Μαΐου 2013

H Α. Τζολί έκανε μαστεκτομή και στα 2 της στήθη


Η είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, έσκασε σαν βόμβα. Η καλλίπυγος και πολύ καλή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, σύζυγος του Μπραντ Πιτ, υπεβλήθη σε διπλή προληπτική μαστεκτομή, προκειμένου να μην εμφανίσει καρκίνο στο στήθος, αφού μετά από εξετάσεις που έκανε, διαπιστώθηκε πως βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Μάλιστα οι γιατροί της τόνισαν πως εάν δεν υποβαλλόταν σε μαστεκτομή θα είχε περισσότερες από 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, ενώ τώρα οι πιθανότητες αυτές έπεσαν στο 5%. Το κείμενο στην εφημερίδα το έγραψε η ίδια η Τζολί και είχε τίτλο: “Η ιατρική επιλογή μου”.  

Η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα του ΟΗΕ ανέφερε μεταξύ άλλων πως πάντοτε πρόσεχε και ενδιαφερόταν για τον καρκίνο του μαστού, αφού η ίδια έχασε την μητέρα της από τη συγκεκριμένη ασθένεια σε ηλικία 56 χρονών. Στο άρθρο της είπε για τους λόγους που την οδήγησαν στο να αφαιρέσει προληπτικά και τα δυο της στήθη: “ Συνέχεια έκανα εξετάσεις και κάποια στιγμή οι γιατροί μου ανακοίνωσαν πως έπρεπε να υποβληθώ σε προληπτική μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στο στήθος, ήταν σχεδόν 9 στις 10, ενώ είχα και 50% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο στις ωοθήκες.”

Και στο συγκλονιστικό της κείμενο συνεχίζει: “Αποφάσισα να γράψω τώρα για αυτό γιατί ελπίζω ότι οι υπόλοιπες γυναίκες θα μάθουν κάτι από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που προκαλεί φόβο στις καρδιές των ανθρώπων και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ανημποριάς. Αλλά σήμερα, είναι πιθανό να ανακαλύψεις μέσω εξέτασης αίματος αν έχεις υψηλή επικινδυνότητα να παρουσιάσεις καρκίνο μαστού ή ωοθηκών και να αναλάβεις έγκαιρα δράση. Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μια διαδικασία που λέγεται «nipple delay» και η οποία είναι επώδυνη αλλά ενισχύει τις πιθανότητες να σώσεις τη θηλή (η διαδικασία αποκλείει τη μετάδοση καρκινικών κυττάρων πίσω από τη θηλή και στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή). Δύο εβδομάδες μετά έκανα τη μεγάλη επέμβαση στην οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και μπήκαν προσωρινά ενθέματα στη θέση τους. Αυτή η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες - όταν ξύπνησα ένιωθα σα να παίζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά μερικές μέρες μετά την επέμβαση επανήλθα κανονικά στη ζωή μου. Εννιά εβδομάδες αργότερα, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του στήθους μου με μια νέα εγχείρηση τοποθέτησης εμφυτευμάτων.”

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι απαραίτητα, αρκεί να μην είναι υβριστικά ή διαφημιστικά...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...